Fotografie en teksten

Darwin en de kunst van het ontdekken

Home       Bedrijven      Overheid & Non-Profit     Toerisme & Recreatie       Beeldenverhaal     Contact
Toerisme & Recreatie -> voorbeeldtekst

Op 12 februari was het 200 jaar geleden dat natuurvorser Charles Darwin werd geboren. De bioloog die geen bioloog was, deed de wereld schudden op zijn grondvesten met zijn evolutietheorie en gaf het woord ‘Galapagos' een bijna magische klank. Darwin is een groot inspirator om zelf de wereld te ontdekken. Niet voor niets besteedt SNP veel aandacht aan de natuurliefhebber pur sang. Met artikelen in SNP.nl en een Volkskrant lezersreis naar de Galapagos.

Een geniaal plan

Zou het louter toeval zijn dat het Darwinjaar en het vijfentwintigjarige jubileum van SNP in het zelfde jaar vallen? Zit hier soms een geniaal plan achter of een intelligent ontwerp? Als we het Darwin zelf hadden kunnen vragen zou hij het waarschijnlijk op toeval hebben gehouden.

 

Darwin liet het idee dat alles volgens een vastgesteld plan was ontworpen namelijk los. Volgens Darwin is de variatie in de natuur ongericht en bepaalt natuurlijke selectie welke nakomelingen overleven. Nageslacht met een extra dik vachtje overleeft nu eenmaal beter als het buiten koud is.

Sloom maar wel fit

Gelukkig geldt deze ongerichtheid niet voor SNP, tenminste zo lijkt het. Maar wie had 25 jaar geleden, toen enkele enthousiaste biologen iets leuks begonnen te vertellen over de natuur rond Nijmegen, een precies plan voor SNP in 2009? En is dit plan precies uitgekomen? Welke reizen hebben het in die 25 jaar niet gehaald, omdat u als reiziger die reizen gewoon niet leuk vond? En welke zijn een vroege dood zijn gestorven voordat ze in de

brochure konden belanden? U zult het nooit weten, niet omdat het slechte reizen waren, maar omdat ze niet voldoende waren aangepast aan u en de omstandigheden. Misschien dat ze in Zambia in het jaar 2159 alsnog een enorm succes blijken.

Darwin heeft het niet over goed of slecht, maar over een toevallige en juiste aanpassing op een bepaald moment. Dit wordt niet altijd goed begrepen. Met name survival of the fittest , een frase die Darwin niet zelf geïntroduceerd heeft, wordt wel eens verkeerd opgevat. Het gaat niet over de beste of de sterkste die overleeft, maar over het individu dat toevallig het meest

Einde fragment

 

 

 

Toerismepagina
Volgende tekst