Fotografie en teksten

Koningsstad Marrakesh

Home       Bedrijven      Overheid & Non-Profit     Toerisme & Recreatie       Beeldenverhaal     Contact
Toerisme & Recreatie -> voorbeeldtekst

Marrakesh, de rode stad, waar oude ambachten tot leven komen binnen de muren van de medina. Een middeleeuws doolhof van straatjes dat ooit de hoofdstad van Marokko vormde, koningsstad van een Moors rijk dat zelfs in staat was Spanje te overheersen. In een bijna duizendjarige bloeiperiode werd steeds een van de steden uitverkoren om de sultan tot koningsstad te dienen. In de medina’s van Marrakesh, Fez, Meknes en Rabat getuigen prachtige paleizen en gebouwen nog altijd van deze glorietijd. Ook de huidige koning Mohammed de zesde, die een meer verlichte koers vaart dan zijn vader, doet zijn invloed gelden. Nu hij het luchtruim heeft opengesteld en planmatig het toerisme stimuleert is er weinig wat een bezoek aan deze prachtige steden nog in de weg staat. Marrakesh ligt op ruim drie uur vliegen

 

vanaf Nederland. De onderdompeling in de Marokkaanse cultuur en gewoonten begint direct als je een taxi naar de stad neemt. Auto’s, brommers en fietsers rijden rakelings langs elkaar zonder zich te storen aan een opdeling in rijstroken. Overstekende voetgangers  beginnen gewoon te lopen om ergens midden op de weg halt te houden.  Als stierenvechters zien ze de auto’s langszij schieten. ‘Welcome to Marrakesh!’, roept de taxichauffeur uitbundig. Even later rijdt hij met behoorlijke snelheid een fietser aan, een man in djellaba die zich ergens tussen de tweede en derde rijbaan een weg baande door het verkeer. Hij raakt niet gewond bij de aanrijding, maar is wel de onderliggende partij in een fikse scheldpartij. De taxi dringt door tot in het hart van de medina, de oude ommuurde stad die stamt uit de middeleeuwen. Vlakbij het Dar el Bacha paleis is het eindpunt.

De chauffeur wijst naar een poort. ‘Daar onder door en dan naar rechts, een nauw straatje in, daar is het riadhotel’. De rode muren van de doorgang worden sfeervol verlicht door olielampen op de grond. Die zal het hotel wel hebben neergezet. Om twijfelaars in het steegje aan te sporen om door te lopen. Achter een deur met een klopper opent zich de verborgen binnenwereld van een prachtig hofhuis. De door zuilengalerijen omgeven binnenplaats is bekleed met tegelwerk. Hier is Riad Alida. Een oase van rust na de overrompelende drukte van de stad. Nu het toerisme zich verder ontwikkelt worden steeds meer oude hofhuizen omgevormd tot stijlvolle hotels. ‘Meestal niet door Marokkanen’, zegt assistent-manager Samira met enige weemoed.

Einde fragment

 

 

 

Vorige tekst
Volgende tekst
Terug naar foto