Fotografie en teksten

Dagboek van een voorloper Routes beschrijven in het nieuwe Bulgarije

Home       Bedrijven      Overheid & Non-Profit     Toerisme & Recreatie       Beeldenverhaal     Contact
Toerisme & Recreatie -> voorbeeldtekst

Regelmatig ontwikkelt SNP nieuwe reizen om het aanbod uit te breiden en nieuwe gebieden te exploreren. Vaak in samenwerking met een lokale agent. Als de reis van de tekentafel is afgekomen wordt hij voorgelopen door een SNP-er. Heeft de reis het juiste SNP-gevoel? Klopt de organisatie?

Gewapend met GPS, kaartmateriaal, laptop en sneeuwschoenen reisde Lex van den Bosch af naar het Bulgaarse Rilagebergte om de reis ‘voor te beleven' en de wandelingen in detail te beschrijven.

Zondag 25 mei Op het vliegveld van Sofia staat een jongen klaar met een bordje ‘Lex' in zijn hand. Het is Philip. De agent heeft hem gestuurd om me op te halen. Samen lopen we naar zijn rode Alfa Romeo en laden de bagage in. Philip behoort tot de generatie die het heft in eigen hand wil nemen en

een goede opleiding wil volgen. In perfect Engels vertelt hij dat hij een studie in het toerisme volgt en op kantoor werkt bij de agent. Toen in 1989 de grote omwenteling in Bulgarije plaatsvond, was hij nog maar vier jaar. Zonder enige reserve praten we over het nieuwe en oude Bulgarije, geen spoor van censuur of ideologische indoctrinatie bij Philip. Leider Zjivkov was altijd een trouwe volger van de harde lijn uit Moskou. Het starre bewind ging echter niet mee met de nieuwe beleid van openheid en herstructurering onder Gorbatsjov. Dat werd het bewind fataal. Krampachtig probeerde het land zich af te schermen voor de steeds moderner wordende media uit de Sovjet-Unie die het land overspoelden. Toen de Sovjets ook nog begon te klagen over abominabe-le kwaliteit van de Bulgaarse producten uit de planeconomie, was het afgelopen met het regime Zjivkov.

 

Nu is Bulgarije een land in overgang. Pas toegetreden tot de Europese Unie moet het nog afrekenen met het spook van de corruptie, ook volgens Philip het grootste probleem in de moderne tijd.

Na anderhalf uur rijden, komen we in het Rilagebergte. Ik vraag Philip even te stoppen om de prachtige omgeving in me op te nemen. Verrukt begin ik over de honderden orchideeën in de berm. Philip vindt mijn enthousiasme leuk, maar zegt weinig kennis van planten te hebben. Tien minuten later rijden we Govedarci binnen, de uitvalsbasis voor de wandelreis. We rijden over onverharde weggetjes tussen de huizen door. Vrijwel alle huizen worden opgeknapt.

Einde fragment

 

 

 

Vorige tekst
Volgende tekst
Terug naar foto