Fotografie en teksten

De bestemming van een vari column

Home       Bedrijven      Overheid & Non-Profit     Toerisme & Recreatie       Beeldenverhaal     Contact
Toerisme & Recreatie -> voorbeeldtekst

In een loopbaantraject werd mij ooit gevraagd naar mijn lievelingsdier. Voor loopbaanbegeleiders is je lievelingsdier een metafoor voor hoe je als mens in elkaar steekt. Geen sinecure, want het ‘zijn' van de mens is belangrijk om op zoek te gaan naar je bestemming, en van je bestemming bereiken wordt je als mens gelukkig. Wie wil er nou niet gelukkig worden als je op zoek bent naar een nieuwe baan? Na even nadenken durfde ik het toch aan; ‘de rode vari', riep ik enthousiast. De loopbaanbegeleider reageerde enigszins teleurgesteld. ‘Een rode vari, waarom toch de rode vari?'. ‘Nou, omdat ze zo ontzettend knuffelbaar en kwetsbaar zijn. Een vari is een echte vari, iets anders kan een vari gewoonweg niet zijn', antwoordde ik op mijn beurt ietwat teleurgesteld.

‘Nou, zelf vergelijk ik mezelf altijd met een terriër, een beest wat doorgaat en nooit loslaat'.

Tja, bij de vergelijking met de terriër viel de vari in het niet. Moest ik nog vertellen dat ik dikwijls heimelijk naar Artis sloop, de dierentuin bij mij om de hoek, om de vari onder zijn oksel te kriebelen? Dat de vari zijn zachte okseltje dan hief en extra dicht tegen het gaas kroop om mij erbij te laten? Het geknuffel met de halfaap leek in ieder geval geen manier om mijn bestemming te bereiken. Met lief zijn en mijn okseltje heffen, zou ik het niet ver schoppen in de wereld. Maar wat is dan het geheim van de vari, waarom redde hij het wel in deze wereld? Het geheim van de vari is dat hij op een

eiland woont, op Madagaskar. Het eiland dreef als een Ark van Noach op de oceaan, bevolkt met allerlei ‘ouderwetse' halfapen als de vari, terwijl de veel sterkere aapachtigen zich ontwikkelden op het Afrikaanse vasteland. Al snel concur-reerden ze de neefjes van de vari naar het hiernamaals, een mooie bestemming voor wie erin gelooft, maar voor een echte vari wel een drama.

En zo blijkt de vari alsnog een mooie metafoor. Misschien geen metafoor om je bestemming te bereiken, maar wel een metafoor om eens over na te denken, want zijn we met zijn allen aap of toch nog een beetje vari?

 

 

 

Toerismepagina
Vorige tekst